Instellingen

Wat is een diploma mill?

Al ooit een e-mail gekregen met de aanbieding om op basis van je levenservaring (en in ruil voor een flinke som geld) universitaire diploma's en academische graden (bv. een MBA of een PhD.) te verkrijgen? Die aanbieding kwam van een zogenaamde diploma mill.

Het Cöordinatiepunt Informatieverstrekking Diploma Mills (CIDM) schrijft het volgende over diploma mills: “Diploma Mill is een inmiddels internationaal in gebruik geraakte verzamelnaam voor instanties en personen die zich bezighouden met de verkoop van diploma's en academische graden. Het belangrijkste kenmerk van een Diploma Mill is dat het niets met onderwijs te maken heeft maar in feite een bedrijf is dat diploma's verkoopt zonder dat enige studie wordt gevolgd. Diploma Mills manifesteren zich in diverse vormen, uiteenlopend van meer of minder gestructureerde diploma-verkoopfabrieken tot kleine en handige internetondernemers.”

Maar wanneer is een diploma bonafide of niet? Probeer daarom altijd te achterhalen om welke instelling het gaat. CIDM raadt aan de website van de instelling te bezoeken. Volgens hen zijn er een aantal kenmerken die algemeen beschouwd worden als een indicatie dat het om een diploma mill gaat. Als je een aantal van de volgende kenmerken vindt, mogen de waarschuwingslichtjes beginnen branden:

  • de "instelling" heeft geen bezoekadres, alleen een postbus of ”suite number” 
  • het telefoonnummer is van een callcenter, een antwoordapparaat of een mobiele telefoon
  • op de website wordt een voorbeelddiploma getoond 
  • de "instelling" biedt non-traditional education en/of distance learning aan en verleent studiepunten op grond van levens- en werkervaring (credits for life experience) 
  • de "instelling" beweert erkend te zijn door een individuele staat in de Verenigde Staten (Wyoming en Montana zijn berucht hierom), de regering van kleine eilanden in de Stille Oceaan, het Caribische gebied (St. Kitts and Nevis) of door landen zoals Liberia, met weinig of geen overheidscontrole in het hoger onderwijs. 
  • men zoekt op de site tevergeefs naar informatie over faculteiten, staf, onderwijsprogramma's, enz. 
  • een diploma kan precies zo worden besteld als men het hebben wil: met een datum in het verleden, met een bepaald judicium, enz. 
  • op de website worden logo's van betaalkaarten getoond 
  • de naam van de “instelling” komt (nagenoeg) overeen met die van een reguliere bekende universiteit, bijvoorbeeld "Columbia State University" (versus de echte Columbia University), ”Cambridge International University” (versus de echte Cambridge University) en "Trinity College and University" (versus het echte Trinity College).

Daarnaast kan men tevens stellen dat Diploma Mills ook steeds verwijzen naar hun vooruitstrevende onderwijsmethoden. Dat is een manier om argumenten over het gebrek aan onderwijs af te doen als achterhaald en conservatief. Vaak wordt er ook uitgebreid ingegaan op de zogenaamde erkenning van de instelling of de diploma's. Een onderwerp dat bijvoorbeeld de erkende instellingen in Vlaanderen nooit zouden aanhalen.

Verwante onderwerpen: 

Externe links: