Studeren

Wat kan ik na een academisch gerichte bacheloropleiding verder studeren?

Hoewel een academisch gerichte bacheloropleiding niet rechtsreeks op een beroep voorbereid, kan een afgestudeerde wel op de arbeidsmarkt terecht. Dit kan bijvoorbeeld tijdelijk zijn om daarna verder te gaan studeren.

Na een professioneel gerichte bacheloropleiding kan een afgestudeerde een masteropleiding en een specifieke lerarenopleiding volgen. Er zijn daarnaast ook nog na- en/of bijscholingen en postgraduaten maar die zijn zo specifiek dat die hier niet worden besproken.

 • Masteropleiding
  Een afgestudeerde van een academisch gerichte bacheloropleiding kan steeds rechtstreeks doorstromen naar minstens één aansluitende masteropleiding.
  Indien de masteropleiding en de master-na-masteropleiding niet inhoudelijk aansluiten dient er een voorbereidingsprogramma worden gevolgd. Dit voorbereidingsprogramma beoogt het bijbrengen van de noodzakelijke kennis en competenties die nodig zijn om de masteropleiding te volgen.
 • Specifieke lerarenopleiding
  Afgestudeerden van een academisch gerichte bacheloropleiding die zich tevens hebben ingeschreven voor een masteropleiding (of een master hebben afgerond) kunnen tevens een specifieke lerarenopleiding volgen. Het gaat om een opleiding van 60 studiepunten (met een praktijkcomponent van 30 studiepunten).
 • Doctoraatsopleiding
  Na het behalen van een masterdiploma kan een doctoraatsopleiding gevolgd worden. Naargelang de omstandigheden (bv. posities en beurzen), de merites en het onderwerp van het doctoraat kan een afgestudeerde van een masteropleiding doorstromen naar een doctoraatsopleiding. Indien nodig dient een geschiktheidsonderzoek te worden ondergaan.